Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Az ENSZ kongói békefenntartó erői tüzet nyitottak egy határállomáson, két ember életét vesztette

Fotó: EPA/STR
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 1. - 21:59

Nem tudni, hogy miért kezdtek el lövöldözni az ENSZ kongói békefenntartó katonái, ám az ENSZ már vizsgálatot is indított az ügyben.

A kongói kormány és az ENSZ vasárnap közölte, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ egyik intervenciós brigádjának szabadságukról visszatérő katonái eddig ismeretlen okokból tüzet nyitottak egy határállomáson, a lövöldözés következtében pedig két ember életét vesztette, 15 pedig megsérült.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Az ország egyébként is konfliktusoktól hemzsegő, keleti részén fekvő Kasindiben, a kongói-ugandai határállomáson történt az érthetetlen incidens, melynek során a MONUSCO néven is ismert kongói ENSZ békefenntartók tüzet nyitottak, ám még mindig nem világos, hogy mi történt, és miért volt szükség fegyveres beavatkozásra.

Bintou Keita, az ENSZ főtitkárának kongói különleges képviselője egy nyilatkozatban megdöbbenésének adott hangot, s kijelentette, hogy ez a súlyos incidens emberéleteket követelt, valamint több embernek súlyos sérüléseket okozott, ennek fényében pedig elfogadhatatlan tett.

A CNN beszámolója szerint a Keita és a kongói kormány is jelezte, hogy vizsgálatot indítottak az incidens kapcsán, és a feltételezett elkövetőket már elfogták. Keita közleményében hangsúlyozta, a “kimondhatatlanul felelőtlen viselkedést” tanúsító gyanúsítottakat azonosították, letartóztatták, s az ENSZ a kongói hatóságokkal együttműködve vizsgálja az incidenst.