18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

ENSZ: legalább 1480 civil vesztette életét és legalább 2195 megsebesült a háború kezdete óta

Önkéntesek egy civil holttestét készülnek nejlonzsákba helyezni a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. Az ukrán hatóságok elõzõ nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvõ, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsõségesek provokációjának minõsítette a történteket. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Borbély Fanni

2022. április 6. - 10:01

Lesújtó hírek érkeztek az ENSZ-től, a március 17-i jelentés óta ugyanis megduplázódott az ukrán civilek halálos áldozatainak száma.

Ezúttal Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese osztotta meg a szervezet által rendszeresen közölt legfrissebb adatokat az áldozatok kapcsán: a háború február 24-i kezdete óta legalább 1480 civil vesztette életét, és további 2195 sebesült meg Ukrajnában.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) legfrissebb adatai kapcsán DiCarlo kiemelte, a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, főként annak fényében, hogy pár nappal ezelőtt napvilágra kerültek azok a fotók és videók, melyek a bucsai kegyetlen mészárlást ábrázolják.

DiCarlo az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kiemelte, a civil halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedése szemmel látható, miután a március 17-i jelentéshez képest megduplázódott a halálos áldozatok száma. Ezt követően részletesen tájékoztatott az oroszok által intézett támadások és légicsapások következményeiről.

Rámutatott, az orosz erők továbbra is kíméletlenül, gyakran válogatás nélkül támadják az ukrán városokat, nehéz tüzérséggel, légicsapásokkal és bombákkal sújtva a civil lakosságot. Hangsúlyozta, több százezer ember, köztük gyermekek, idősek és fogyatékkal élők estek csapdába a szűnni nem akaró légicsapások miatt, s jelenleg is “rémálomszerű” körülmények között próbálnak túlélni.

Úgy fogalmazott, a “borzalom a múlt hétvégén tovább mélyült, amikor olyan megdöbbentő képek láttak napvilágot, melyeken összekötözött kezű meggyilkolt civilek voltak láthatók Bucsa utcáin”. Megosztotta továbbá, Bucsa utcáin szerte hevertek a meggyilkolt civilek holttestei, de több száz holttestet próbáltak elrejteni egy tömegsírba is.

Megjegyezte, az orvosi ellátás és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés megszakadt Ukrajnában, április 4-ig pedig legalább 85 támadás érte az ukrán egészségügy intézményeket, melyek során legalább 72 ember vesztette életét. Megosztotta továbbá, az OHCHR eddig 22 újságíró rejtélyes eltűnését, továbbá 7 újságíró és médiamunkás meggyilkolását regisztrálta.

(CNN)