Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

A hét folyamán érkeznek meg az ENSZ felügyelői a zaporizssjai atomerőműhöz

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 30. - 00:53

A NAÜ vezetője szerint meg kell védeni Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi a Twitteren számolt be róla, miszerint a szervezet támogató és segítségnyújtó missziója hamarosan látogatást tesz a zaporizzsjai erőműben.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

„Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát. Büszke vagyok arra, hogy én vezethetem ezt a csapatot, amely még a hét folyamán megérkezik az üzemhez” – írta.

A rendelkezésre álló információk alapján a misszió feladata az lesz, hogy felmérjék az atomerőműben keletkezett fizikai károkat, megállapítsák a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességét, értékeljék a személyzet munkakörülményeit, valamint sürgős biztosítéki tevékenységeket végezzenek – számolt be a The Guardian.

Korábban arról érkeztek hírek, miszerint az orosz megszállók kínzással és megfélemlítéssel hallgattatják el az üzem dolgozóit, emellett biztonsági kockázatot jelentenek a létesítményre nézve, ezáltal a NAÜ csapatának látogatása még inkább sürgetőbbé vált, mint valaha.