Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Már az ENSZ is “nekiesett” Musknak, amiért letiltotta az újságírókat

Fotó: EPA/SARAH YENESEL
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Sokakban ellenérzéseket váltott ki, hogy Elon Musk több jól ismer lap újságírójának Twitter-fiókját is felfüggesztette.

Az ENSZ tájékoztatása szerint napról napra figyelemmel kísérik a helyzetet, miután Elon Musk többek között a The New York Times, a CNN, vagy épp a Washington Post olyan újságíróinak fiókját is felfüggesztette, akik a cégvezetővel kapcsolatban kutatómunkát végeztek.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Az ENSZ sajtószóvivője, Stéphane Dujarric jelezte, nem nézik jó szemmel Elon Musk döntését, miszerint több újságíró fiókját is felfüggesztette, mert állítólag személyes információkat közöltek róla a közösségi hálózaton.

“Az újságírók hangját nem lehet elhallgattatni egy olyan platformon, amely nyíltan azt állítja magáról, hogy teret enged a szólásszabadságnak”, mondta.

Dujarric szerint Elon Musk döntése veszélyes precedenst teremthet egy olyan időszakban, amikor az újságíróknak egyébként is világszerte küzdeniük kell a cenzúra és a fizikai fenyegetések ellen. A szóvivő hozzátette, hogy aktívan figyelik a platformmal kapcsolatos történéseket, majd megjegyezte azt is, hogy az utóbbi időben a gyűlöletbeszéd és az álhírek terjesztése terén is aggasztó növekedést figyeltek meg.

Musk és a kellemetlen döntések

A Twitter tulajdonosa, Elon Musk nagy port kavart miután több amerikai újságíró fiókját is felfüggesztette. Más független újságírók mellett az érintettek között van Donie O’Sullivan a CNN-től, Ryan Mac a The New York Times-tól, illetve Drew Harwell is a The Washington Post-tól.

Nem sokkal korábban a privát repülőjének útvonaláról beszámoló ElonJet nevű fiókot is felfüggesztette, legújabb lépéseként pedig hasonló sorsra jutott a Twitter riválisának kiáltott Mastodon profilja is.

A lépések sokakban váltottak ki ellenérzéseket és zavarodottságot, ugyanis a Twitter felvásárlása után Musk épp azzal kampányolt, hogy a platform minden korábbinál nagyobb teret enged majd a szólásszabadságnak, miközben jelentősen visszaszorítják majd a hamis profilok és az álhírek számát.