ENSZ: éhezést hoz a világra az ukrán kikötők zárva tartása

Fotó: Unsplash

Szabó Kata

2022. május 8. - 11:03

A Világélelmezési Program vezetője szerint világszerte éhezni fognak az emberek, ha rövid időn belül nem nyitják meg újra az ukrán kikötőket a Fekete-tengeren.

“Meg kell nyitni ezeket a kikötőket, hogy az élelmiszerek ki- és bejuthassanak Ukrajnából. Mindez létfontosságú lenne, mert világszerte több százmillió ember függ ezektől a szállítmányoktól” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az ukrán gabonatárolók jelenleg tele vannak.

Az ENSZ ügynöksége aggodalmát fejezte ki a helyzet kapcsán, mondván, ha a tárolókat nem ürítik ki hamarosan, nem lesz hely a nyári termés számára, ami hatalmas veszteségeket és az élelmiszerárak további növekedését okozhatja – adta hírül a BBC. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint a fekete-tengeri kikötők lezárása miatt eddig mintegy 25 millió tonna gabona nem jutott ki Ukrajnából.

Az orosz invázió február végi kezdete óta Ukrajna – amely egyébként a világ egyik legnagyobb gabonatermelője – csak vonattal tudott gabonát exportálni más országokba.