ENSZ: a donyecki bíróság ítélete háborús bűncselekménynek minősül

Fotó: A brit Aiden Aslin és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/EPA
not image

Koós Alexandra

2022. június 11. - 23:12

Brit politikusok szerint az eljárás nem volt más, mint egy „kirakatper”, miközben a francia szakértők továbbra is azon dolgoznak, hogy kivizsgálják az oroszok által elkövetett háborús bűntetteket.

A donyecki legfelsőbb bíróság csütörtökön halálra ítélt három férfit, amelyről az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) kijelentette, a hadifoglyok ellen indított efféle perek háborús bűncselekménynek minősülnek.

Az ítélet szerint terrorizmussal vádolták és zsoldosnak nevezték a két britet, Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint a marokkói férfit, Szaaudun Brahimot, akik az ukrán hadseregben harcoltak, mielőtt áprilisban elfogták őket.

Brit politikusok azonban úgy vélik, az eljárás csak egy „kirakatper” volt, semmi több, egyúttal cáfolták, hogy a férfiak zsoldosként szolgáltak volna a háborúban. Mindeközben a francia szakértők jelenleg is dokumentálják az orosz erők által állítólagosan elkövetett háborús bűnöket.

Az ukrán főügyész, Irina Venediktova pénteken közölte, hogy a francia csendőrség szakértői az orosz bombázások által lerombolt helyszíneken dolgoznak Csernyihivben, akik közel két hónapja segédkeznek az ehhez köthető munkálatokban, valamint részt vettek a bucsai vizsgálatokban is – írta az Independent.

„Az elkövetett háborús bűncselekményekért szigorú büntetés jár, mi pedig készek vagyunk arra, hogy közös munkát végezzünk a jó ügy érdekében” – emelte ki.