Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

ENSZ-békefenntartók csempészhettek gyémántot, aranyat és kábítószert

Fotó: Flickr/Ultima Bruce
not image

Nagy Noel

2021. november 11. - 05:10

Komoly bűnszervezetet tártak fel, amelyben olyan személyek is érintettek, akik egy véres polgárháború közepette dolgoztak ENSZ-békefenntartóként.

A portugál légierő közleménye szerint ugyanis a Közép-Afrikai Köztársaságban állomásozó békefenntartóik egy része is érintett lehet abban a bűnszervezetben, amely különböző csempésztevékenységekben vett részt.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

A békefenntartókat azzal vádolják, hogy többek között illegálisan megszerzett gyémántot, aranyat és kábítószereket hozhattak Portugáliába katonai repülők segítségével a Közép-Afrikai Köztársaságból – írja a Sky News.

A portugál hadsereg közleménye szerint 2019 környékén szereztek tudomást a feltételezett bűnszervezetről azzal a gyanúval, hogy katonák is érintettek lehettek benne. Az érintett egyenruhásokat a közeljövőben bíróság elé állíthatják.

A Közép-Afrikai Köztársaság 2013-ban süllyedt káoszba, amikor a lázadók megbuktatták Francois Bozize elnököt, aki erre válaszul maga köré is milíciákat szervezett. Az ország egy borzalmas és véres polgárháborúba süllyedt, amit háborús bűntettek tarkítottak.

A hatalmas afrikai ország annak ellenére, hogy rendkívül gazdag ásványkincsekben, különösen aranyban és gyémántban, a világ egyik legszegényebb országainak egyik a korrupt vezetők és a folyamatos konfliktus miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.