Megerősítette az ENSZ is: az atom a legkörnyezetbarátabb áramforrás

Fotó: Unsplash/Lukas Lehotsky
not image

Nagy Noel

2021. november 24. - 18:17

Radikálisabb környezetvédő körökben nem igazán kedvelik az atomenergiát a potenciális balesetek és a hulladék kérdése miatt.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) viszont egy új jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint az atomenergia lényegesen kevesebb széndioxidot bocsát ki életciklusa során, mint bármilyen más áramforrás – írja a City AM hírportál.

A bizottság szerint az atomenergia ugyanis kilowattóránként (kWh) a legalacsonyabb mennyiségben bocsát ki széndioxidot, így a legalacsonyabb az úgynevezett ökológiai lábnyoma – még a szél- és napenergiánál is alacsonyabb.

Az is kiderült, hogy az összes tiszta technológia közül az atomenergia rendelkezik a legalacsonyabb életciklusú földhasználattal, valamint a legalacsonyabb életciklusú ásványi- és fémszükséglettel a riválisokhoz képest.

Miközben az atom- és megújuló energia a termelési ponton nem bocsátanak ki széndioxidot, minden villamosenergia-forrás esetében jellemző, hogy a termelési folyamat során széndioxidot termel. Ez lehet az építési, üzemeltetési és a leszerelési szakaszban egyaránt.

Az UNECE tanulmánya pedig alátámaszt egy korábbi brit tanulmányt, amelyet két tervezett brit atomerőmű kapcsán folytattak le. Annak eredménye szerint a tervezett Hinkley Point C és SIzewell C a legalacsonyabb széndioxid-kibocsátású és legtisztább energiát termelő erőművei lesznek a brit történelemben.

Valamennyi ország 2050-re teljesen karbonsemlegessé akarja tenni a gazdaságát, azonban egyelőre vitatott, hogyan fogják ezt tenni: megújuló energiával vagy atomenergiával. Az atomenergia számos tanulmány szerint zöld energiának számít, a radikálisabb környezetvédők azonban hallani sem akarnak a nukleáris gondolatról.