Ennyit fizet a magyar kormány az olimpiai érmekért és helyezésekért

MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 20:57

Sokkal több pénzt kapnak a tokiói olimpián kiemelkedő helyezést elérő magyar sportolók, mint azt korábban megszokhattuk.

A magyar kormány még 2020 decemberében döntötte el, hogy megemeli a kimagasló sporteredményekért járó állami jutalmak összegét, így az érmeseken kívül a helyezettek markát is busás jutalom ütheti – adta hírül az Infostart.

Az ötkarikás játékokon megszerzett aranyéremért 50 millió forint jár, míg az ezüstérmesek 25 millió forintot, a bronzérmesek pedig 28,5 millió forintot kapnak.

A negyedik helyezésért 21,5 millió forint jár, míg az ötödik pozícióért 14,3 millió forint, a hatodik helyért 11,4 millió forint, a hetedik helyezésért 5,7 millió forint, a nyolcadik pozícióért pedig 2,8 millió forint.

Korábban párosban az egyéni díjazás 90 százaléka járt külön-külön az első hat helyezettnek, a hetedik-nyolcadiknak pedig 80. A 3-8 fős csapatoknak 80 százalékát, a csapatsportágakban pedig 70 százalékát kaphatták meg a jutalomnak a csapattagok.

Az új rendelet azonban nem tartalmaz ilyen különbségtételt, így elképzelhető, hogy minden helyezett a teljes összeget veheti majd fel, függetlenül attól, hogy egyéniben vagy párosban ért el sikert.

A 2016-os olimpián Hosszú Katinka kereste a legtöbbet a magyar sportolók közül, három arany- és egy ezüstéremért 136,4 millió forintot kaszált. Kozák Danuta szintén három aranyat gyűjtött be, végül 94,5 millió forintot kapott. Szabó Gabriella négy évvel ezelőtt 59,5 millió forinttal, Kapás Boglárka 41,4 millió forinttal, Imre Géza 41 millió forinttal gazdagodott.