Ennyi magyar sportoló nem oltatta be magát azok közül, akik Olimpiára készülnek

Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Kim Kjung Hun
not image

Nagy Noel

2021.április.15 - 15:12

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára elmondta, a 2020-as (immáron 21-es) Tokiói Olimpiára készülő magyar sportolók közül 103-an nem éltek a koronavírus-vakcina lehetőségével.

Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem teszi kötelezővé a koronavírus-vakcinát a sportolók számára, ezért egyéni meglátásra bízták, hogy ki oltatja be magát. Mint Vékássy nyilatkozatából kiderült, a legtöbb sportoló ennek ellenére élt a lehetőséggel és beoltatta magát.

Mint a HVG is arról beszámolt, összesen 868 sportolónak ajánlották fel a koronavírus-vakcinát, akik közül már 665-en legalább az első dózist, 512-en pedig már a második dózist is megkapták, elindulva ezzel a védettség útján.

A többi sportoló esetében is kiderült az ok, miért nem vették még fel az oltást: 32-en kiskorúak, 20-an koronavírus-fertőzöttek voltak, 37-en pedig várólistán vannak. A maradék 103 magyar sportoló pedig úgy döntött, nem él a vakcina adta lehetőséggel.

A NOB már korábban bejelentette, hogy nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást a részvételhez, viszont többször felhívták a figyelmet annak fontosságára és mindenki ajánlják, hogy adassák be maguknak.

Az Olimpia.hu ülésről készült beszámolója szerint az olimpiai csapat tagjai közül összesen 702 beoltott sportoló lesz és az elnökség szintén felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos az oltás beadása.