Ennyi ember kapta el eddig a koronavírust a védőoltás után

Gyõr, 2021. április 8. Moderna koronavírus elleni vakcina oltáshoz elõkészítve Szakál Ildikó háziorvos gyõri rendelõjében 2021. április 8-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Kornis Vivien

2021.április.17 - 12:51

Az USA-ban beoltottak kevesebb mint 1 százaléka kapta el a koronavírust a vakcina mindkét dózisának felvétele után, és az esetek nagyrészében nem szorult kórházi ápolásra, aki a védőoltások ellenére mégis megfertőződött.

Az Amerikai Egyesült Államokban 5800 ember kapta el a fertőzést, miután a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát megkapták – közölte a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) . Ez azt jelenti, hogy a vakcinával immunizáltaknak csupán az 1 százaléka adott pozitív mintát a teszten – foglalta össze a Poynter

Az adatok megfelelnek két, a közelmúltban publikált tanulmány eredményeinek, melyek a The New England Journal of Medicine szaklapban jelentek meg.

A 75 millió teljesen beoltott személy közül az immunizáción áttörő Covid-19 fertőzések kevesebb, mint 0,0008 százalékos arányban vannak jelen. Kórházi ápolásra a teljesen beoltottak számához képest 0,0005 százalékban volt szükség, haláleset pedig 0,0001 százalékban következett be. 

Míg az Egyesült Államokban a fertőzöttek 40 százaléka 60 évnél idősebb, a teljesen beoltottak között megjelenő esetek minden korcsoportban előfordulnak, ám 65 százalékuk nő. Az oltás két dózisának felvétele után megfertőződők 29 százaléka tünetmentesen átesett a koronavíruson, és 7 százalékuk szorul kórházi kezelésre.

A vakcinák nem garantálnak 100 százalékos védelmet, ám nagyban csökkentik a megbetegedés esélyét és megbetegedés esetén a fertőzés súlyos lefolyását. 

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója nemrég bejelentette, hogy a cég oltóanyagával immunizáltaknak valószínűleg szüksége lehet egy harmadik, emlékeztető dózisra 6-12 hónapon belül, és évi egy újabb oltásra, egyelőre ez viszont még nem ajánlott.

A Moderna a Pfizerhez hasonlóan minimum 6 hónapig ígér erős védelmet a fertőzéssel szemben a második dózis felvétele után, a vállalat emlékeztető oltás szükségességéről azonban még nem nyilatkozott.