Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Ennyi elefánt még nem vesztette életét az ember-elefánt konfliktusokban

not image

Nagy Noel

2020. december 14. - 23:53

A helyi média beszámolói szerint rekordmennyiségű elefánt vesztette életét világviszonylatban az idei év során Sri Lankán, ember és elefánt közötti konfliktus eredményeképpen

A helyi média beszámolói szerint rekordmennyiségű elefánt vesztette életét világviszonylatban az idei év során Sri Lankán, ember és elefánt közötti konfliktus eredményeképpen – tudósított róla a Hindustan Times.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Dr. Prithviraj Fernando, az Állatmegőrzési Kutatóközpont vezetője kezdeményezésére vizsgálatot rendelt el a szigetország hatósága, a COPA, hogy feltárják, egészen pontosan mi okozta az ember-elefánt konfliktusok elfajulását idén. A COPA egyik korábbi találkozóján azt is feltárták, hogy India után a világon a második legtöbb ember vesztette éltét Sri Lankán az ember-elefánt konfliktusok miatt.

A COPA bizottság elnöke, Tissa Vitarana elmondta, az elmúlt 12 hónap során összesen 407 elefánt hunyt el az ember és állat közötti összecsapások eredményeképpen, amely szám tavaly még „csak” 272 volt. Az emberek halálozása terén viszont igazi robbanás történt, ugyanis 85-ről 122-re emelkedett a konfliktusokban elhunyt emberek száma.

Vitarana kihangsúlyozta, hogy muszáj lesz a Vadtermészeti Minisztériumnak, és más hatóságoknak megkezdeni a koordinált együttműködést annak érdekében, hogy egy hatékony programot kidolgozzanak az ember-elefánt konfliktus megoldására, amely már hivatalosan is súlyos problémának tekinthető Sri Lankán.

Éppen ezért kezdeményezte, hogy a hatóságok állítsák fel a Nemzeti Koordinációs Bizottságot, hogy az immáron 60 éven tartó konfliktust valahogy el tudják rendezni, amelyben hiába a próbálkozások, jelentős előrelépést nem sikerült elérni.

Egy megoldásnak egy 4211 kilométeres elefántkerítés felhúzását találták még 2016-ban, amely kezdetben működőképes is volt, ám a nem megfelelő karbantartás miatt gyorsan hatástalanná vált, hiába költenek rá évente jelentős összeget. Emellett ennek kiterjesztése sikertelen volt a helyiek miatt, akik attól tartottak, a kerítéssel határt húznak fel a földjeik előtt.