Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Engedélyezték a pert az indonéziai köhögés elleni szirupos halálesetek ügyében

Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legkevesebb 200 gyermek vesztette életét egy köhögés elleni szirup fogyasztása miatt, a szülők pedig csoportos keresetet nyújtottak be a bírósághoz, melyet most jóvá is hagytak.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Indiában és Indonéziában gyártott köhögés elleni szirupok miatt vesztette életét legkevesebb 200 gyermek, akiknek szülei csoportos keresetet nyújtottak be a bírósághoz, a BBC jelentése szerint pedig a bíróság jóváhagyta azt.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

25 áldozat hozzátartozói indítottak per Indonézia kormánya és nyolc gyógyszeripari vállalat ellen, miután 2022 óta több mint 200 indonéziai gyermek vesztette életét a szirup okozta akut vesekárosodásban.

Ugyanakkor sajnos nem Indonézia az egyetlen ország, ahová eljutott a szirup: Gambiából és Üzbegisztánból mintegy 100 további halálesetet jelentettek. Indonéziában eközben folytatódik a nyomozás, noha a helyi hatóságok állítják, „egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolat lenne a más országokban történt esetekkel”.

Csakhogy ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban figyelmeztetést adott ki hat Indiában és Indonéziában gyártott köhögés elleni szirup kapcsán.