Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Az Energoatom vezetője követeli, hogy a zaporizzsjai atomerőmű környéke legyen “harcmentes övezet”

Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 8. - 13:14

Az ukrán atomenergetikai vállalat vezetője azt is követeli, hogy küldjenek békefenntartó csapatokat az erőműhöz.

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője hétfő reggel azt követelte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű környékét tegyék “harcmentes övezetté”, továbbá egy békefenntartó csapatot is akar az atomerőműhöz.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

A Guardian jelentése szerint az Energoatom vezetője az ukrán televízióban jelentette be követeléseit, miután Ukrajna és Oroszország egymást vádolja az erőművet ért támadás miatt.

A helyzet egyre szövevényesebb, mivel mindkét fél a másikat okolja az atomerőművet ért csapás miatt, így érdemes mindkét fél állításait fenntartásokkal kezelni az ügyben.

Az Energoatom hivatalos Telegram-csatornáján is posztolt, melyben azzal vádolta Oroszországot, hogy körbeaknázták az erőmű területét. A posztban Valerij Vasziljev orosz vezérőrnagyot idézik, Oroszország sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetőjét, aki az Energoatom értesülései szerint kijelentette, hogy:

“Aknákat helyeztünk el a zaporizzsjai atomerőmű minden fontos létesítményében, és ezt nem is titkoljuk az ellenség elől. Figyelmeztettük őket: az ellenség pontosan tudja, hogy az erőmű vagy orosz kézbe kerül, vagy senkié nem lesz.”