Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Az energiaválság miatt akár félmillióra is növekedhet a munkanélküliek száma

Fotó: Unsplash/Matthew Osborn
not image

Borbély Fanni

2022. október 5. - 18:47

Egyre borúsabbak a kilátások a jövőre nézve: a brutális rezsiemelés miatt egyre csak emelkednek a megélhetési költségek, az élelmiszerek ára az egekben, a bérek nem növekednek, nem beszélve a katás vállalkozók ellehetetlenítéséről.

Egyre rosszabb a helyzet Magyarországon: az ATV-nek nyilatkozva Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke megosztotta, tavaszra akár félmillióra növekedhet a munkanélküliek száma az energiaválság miatt.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Székely rámutatott, az építőipar, a vegyipar, a turizmus és a vendéglátás is megtorpant; a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél pedig szintén úgy látják, hogy záros határidőn belül ugrásszerűen növekedik majd a munkanélküliek száma, így a kormánytól várnának segítséget.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett adatok szerint szeptemberben több mint 238 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, egy munkaerő-felvételi ügynökség pedig megosztotta, a katás adózás megszűnésével már most több ezren váltak munkanélkülivé, az energiaválság miatt pedig további 10 ezrek kerülhetnek utcára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szintén elkeserítő információkkal szolgált, meglátásuk szerint ugyanis jelenleg nincs olyan terület, melyet ne érintene a válság, arról nem is beszélve, hogy sokan még csak most fogják kézhez kapni az új energiaszerződésüket.

Perlusz László VOSZ-főtitkár úgy látja, a kormánynak nem csak bizonyos iparágakat kellene segítenie ebben a helyzetben:

“Ne csak a feldolgozóiparra, ne csak a gyártásra, hanem a többi energiaigényes területre, minden olyan vállalkozásra terjedjen ki, melyikben van potenciál, hogy túléljen. Mert ha ezek megszűnnek, akkor a munkahelyek is megszűnnek.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.