Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Energiapiaci szakértő: a lakosság fogja megfizetni a céges autók tankolásának extra költségeit

Fotó: Unsplash/Erik McLean
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 1. - 22:14

A DK politikusa is megszólalt, Dávid Ferenc szerint a ez egy direkt inflációgerjesztő intézkedés volt. 

Szombaton jelentette be Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón, hogy a céges autók tankolására a továbbiakban már nem lehet igénybe venni a hatósági ársapkát, Hollik István pedig helyeselte a rendelkezést a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

„Én azt gondolom, hogy azért kell küzdenünk, hogy legalább ezzel az eszközzel az inflációt vissza tudjuk szorítani, tehát, hogyha szükséges és a magyar gazdaság ezt lehetővé teszi, akkor küzdeni kell azért, hogy ez az eszköz október elseje után is rendelkezésre álljon és evvel segítsük a magyar családokat” – fogalmazott Hollik.

Balogh József energiapiaci szakértő az ATV-nek elmondta, hogy a lépést szerinte a lakosság fogja megfizetni, ugyanis a piaci ár és az ársapka közötti különbséget, 55 százalékot, át fogják hárítani a cégek. 

„Ez a lépés úgy érzem – büntetőjogban azt a kifejezés, hogy error in persona – személyben való tévedés, ugyanis pont a cégek azok, így is, úgy is fogják az autóikat használni, hisz nincs alternatívájuk, tehát az fog történni, hogy valójában ez a megemelt benzinár be fog épülni mindenféle termék árába közvetlenül” – hangsúlyozta az energiapiaci szakértő.

Dávid Ferenc, a DK politikusa elmondta, hogy szerinte a bejelentett áremelés inflációgerjesztő lépés volt, ami néhány hónapon belül végig söpör a magyar gazdaságon.

„Ez nyilvánvalóan a termelői árakat, a feldolgozók árait és végül a nagy- és kiskereskedők.. végig fog gyűrűzni, dominó elv szerűen, a sor végén természetesen a lakossági fogyasztók állnak. Nyilvánvalóan a mikro- és kisvállalkozások számára ez egy rendkívül súlyos intézkedés, hisz az üzemanyag költségeik meg fognak emelkedni 30-40 százalékkal” – jelentette ki. 

Véleménye szerint, az, hogy az ársapka alól kikerültek a céges autók, az élelmiszerárak további emelkedését okozza majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.