Rendkívüli uniós ülést tartanak az energiaárak hirtelen megugrása miatt

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 16:16

Az Európai Unió döntéshozói piacmanipulációt sejtenek a drágulások mögött, ezért október 21. és 22. között nemzetközi csúcsot tartanak Luxemburgban, hogy megtárgyalják az ügyet.

Az energiaügyekért felelős miniszterek az Európai Tanács által kiadott meghívó szerint az energiaárak megugrásának hatásairól és az erre adott potenciális tagállami és uniós szintű intézkedésekről fognak tárgyalni.

A Portfolio információi szerint az Európai Bizottság már tegnap megerősítette, készek felülvizsgálni a földgázt kitermelő és a kontinensre szállító vállalatok milyen manupilatív gyakorlatokat vagy visszaéléseket végeznek.

A vizsgálatot az extrém mértékű, rövid idő alatt bekövetkező gázár-többszöröződés és nagymértékű volatilitás válthatta ki, amely mögött (a fundamentális hátterű, azaz kereslet-kínálati okok miatti ármozgás mellett) állítólag nagy gázkereskedő cégek nyugati trading irodáinak fokozott spekulatív piaci aktivitása is meghúzódott a régi gázév végén és az új év elején.

Egyes vélemények szerint a piaci manipuláció mögött az az orosz megfontolás is állhatott, hogy így kényszerítsék ki az Északi Áramlat 2 engedélyezését (amit egy német bírósági ítélet egyelőre blokkol) – írták.