Annyi energiát emészt fel a legújabb gamer PC, hogy betiltották a használatát

Alienware
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 18:31

A Dell kötelékébe tartozó Alienware vállalat legújabb gamer számítógépének működéséhez annyi áram szükséges, hogy az USA-ban több államból is kitiltották.

Az Alienware Aurora Ryzen Edition R10 és R12 modelleket e héttől kezdődően nem lehet hivatalosan értékesíteni többek között Kalifornia államban sem, mivel olyannyira leterhelik az energiaszolgáltatókat, hogy ezzel veszélyeztethetik a környezetet.

A The Register hírportál riportjából megtudhattuk, a készülékek megsértik Kalifornia, Colorado, Hawaii, Oregon, Vermont és Washington állam energiafelhasználási szabályait, ezért azonnali hatállyal kivonták őket a forgalomból.

Hiába kapták meg a számítógépek az Energy Star hitelesítését, a felhasználókat és a gyártókat érintő, 2016-ban érvénybe lépett törvények értelmében az Alienware gamer komputerei nem tudták teljesíteni a szükséges kvótákat.

A Dell leírása szerint az Aurora R12 gépek 1 000 wattos tápegységgel rendelkeznek, ami jóval erősebb tételnek számít, mint amit például egy légkondicionáló berendezésnél megszokhattunk, bár azt is hozzá kell tenni, hogy ez a teljesítmény nem mindig van maximálisan kihasználva.

A Dell szóvivője elmondta, nem tudnak mit tenni, az Alienware Aurora R10 és R12 számítógépeket más államokban továbbra is forgalmazzák majd, az érintett térségekben azonban kötelesek lesznek levenni őket a boltok és webáruházak polcairól.