Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Emberi mozdulatokra reagáló, alakváltoztató okospáncélt fejlesztettek ki

TÉMÁK:
#fegyver #Tech
Caltech
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az okospáncél képes nyúlékony halmazállapotból szilárddá változni, ehhez pedig mindössze egy parancsszó szükséges.

A sci-fi filmekbe illő anyagot főként a külső csontvázaknál, vagyis az exoszkeletonoknál alkalmazhatják, ezáltal a viselője sokkal kényelmesebben érezheti magát a szerkezetben, és nem kell bajlódni a masszív fémdarabokkal.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A Caltech csapata a NASA Jet Propulsion Laboratory mérnökeinek közreműködésével hozta létre a nem mindennapi pajzsot, ami képes parancsszóra megváltoztatni állagát, így szilárdból nyúlékonnyá alakítható pillanatok alatt.

Úgy kell elképzelni az egészet, mintha egy vákuumcsomagolásba öntenénk néhány csésze kávét. Amikor össze van hajtva, még szilárd, amint azonban kinyitjuk, a vákuum már nem tartja össze a folyadékot, és rugalmassá válik” – magyarázta Chiara Daraio, a Caltech professzora.

Kávé helyett apró láncokat szőttek egymásba, pont mint ahogyan azt a középkori lovagok is használták, ám nem kizárólag fémeket, hanem 3D nyomtatott műanyag polimereket is igénybe vettek.

Fotó: Caltech

Laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyították, hogy a páncél saját súlyának több mint ötvenszeresét képes elviselni, így azon felül, hogy rugalmas, rendkívül masszív is.

A kutatók a közeljövőben annak elérésén dolgozhatnak majd, miként lehetne gyorsan átkonvertálni folyadékká, valamint szilárd anyaggá a láncpáncélt, ezáltal akár az amerikai hadsereg számára is alternatívát jelenthetne a különleges eszköz.