Emberfeletti hallás kifejlesztésén dolgozik a Google titkos laboratóriuma

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.március.8 - 03:08

Project Wolverine névre keresztelt program segítségével emberfeletti hallás elérését célozta meg egy titkos vállalat.

A pusztán csak X kódnéven szereplő cég a Google anyavállalata, az Alphabet berkeibe tartozik, fő céljuk pedig, hogy elkészítsék az X-Men szuperhős-filmekben szereplő Wolverine után elkeresztelt projektjüket, amellyel korszakalkotó technológiai vívmányokat tehetnek le az asztalra.

A Business Insider riportjából kiderült, hogy főként olyan eljáráson dolgoznak, melynek köszönhetően az emberek a jövőben képesek lesznek kiszűrni a háttérzajokat, és egyetlen hangforrásra tudnak koncentrálni akár egy óriási tömeg esetében is.

Az X ugyanaz a startup, amely korábban a Waymo önvezető elektromos autót és a beszüntetett Loon internetballont fejlesztette ki, ezért nem áll tőlük távol a merész ötletek megvalósítása.

Egykori alkalmazottak beszámolója szerint a homályos részletekkel rendelkező projekt még a korai fázisban tart, ezért nincs rá garancia, hogy a jövőben valóban működés közben láthatjuk a technológiát, hiszen jelenleg csak egy óriási, párna nagyságú hallókészüléket tudtak megalkotni, melynek viselése nem éppen előnyös.

A Wolverine ennek ellenére sokkal sikeresebb projekt lehet, mint a Loon vagy a Google Glass, hiszen olyan nagy nevek állnak a fejlesztések mögött, mint például a Starkey Hearing Technologies egykori alelnöke, Simon Carlile, és az ARPA-E igazgatója, Jason Rugolo.

Miközben még sejtésünk sincs róla, pontosan hogyan nézhet ki a Wolverine eszköze, úgy tűnik, hogy valami komoly húzódhat meg a színfalak mögött, így néhány éven belül megtudhatjuk, mi sült ki valójában a programból.