Az EMA vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is hatékonyak az omikron ellen

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minõsítette az AstraZeneca-vakcinát. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski
not image

Borbély Fanni

2021. december 1. - 05:47

Egyre több vélemény jelenik meg az omikron variánsról, azonban míg például a Moderna vezérigazgatója szerint kevésbé hatékonyak a jelenlegi oltóanyagok, az EMA vezetője szerint nincs velük semmi probléma.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője közölte, hogy a jelenlegi koronavírus elleni oltóanyagok mindegyike hatékony védelmet nyújt az omikron variáns ellen. Emer Cooke hozzátette, szerinte legalább 3-4 hónapba telhet, mire a szervezet jóváhagyja majd a kifejezetten az omikron variáns elleni küzdelemhez igazított, új vakcinákat.

Emer Cooke közölte, hogy azokban az országokban, ahol alacsonyabb az átoltottság, ott magasabb a halálozási arány, és rámutatott, hogy az EMA tavaly februárban közzétett egy iránymutatást, mellyel a vakcinagyártók szükség esetén gyorsított eljárásban végezhessék el a vakcinák továbbfejlesztését. Az RTÉ azt írja, meglátása szerint még nem dőlt el, hogy ez szükséges lesz-e, de fel vannak rá készülve.

Biztosította, hogy az EMA együttműködik a gyártókkal és a szabályozó hatóságokkal is a helyzet mielőbbi megoldása érdekében, azonban kiemelte, jelentős különbségek vannak az európai és a dél-afrikai helyzet között, ugyanis míg az európai lakosság nagyobb része már megkapta az oltást, addig Dél-Afrikában vannak olyan területek, ahol még szinte senki sem kapta meg az oltást.

Az EMA vezetőjének meglátásával ellentétben a Moderna vezérigazgatója kijelentette, hogy több tudóssal is konzultált már az omikronról, és jelenleg is folyamatban van az adatok vizsgálata, és mindenki azon a véleményen van, hogy az új variánssal szemben valószínűleg sokkal kevésbé lesznek hatékonyak a jelenlegi oltások.