EMA: Ha van más, mellőzzük az AstraZeneca-vakcina használatát

Fotó: Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án. MTI/Balázs Attila
not image

Kornis Vivien

2021.június.13 - 16:49

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy vezető tisztviselője szerint érdemes lehet elhagyni az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltását minden korcsoport számára, ha van rá megfelelő alternatíva.

A South China Morning Post az AFP hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy Marco Cavaleri, az EMA oltási stratégiai vezetője az olasz La Stampa hírlapnak adott interjúja során elmondta, hogy a Johnson & Johnson egydózisú Janssen vakcináját elsősorban a 60 év felettiek csoportjában kellene alkalmazni. 

Mind az AstraZeneca, mind a Johnson & Johnson oltóanyaga úgynevezett vírusvektoron alapuló vakcina, melyet a szabályozó hatóságok minden, 18 év feletti korcsoport számára jóváhagytak, ám mindkét gyártó védőoltása esetében ritka, de súlyos vérrögösödéssel járó mellékhatások merültek fel.

Számos EU-tagállam, köztük Olaszország is csak bizonyos kor felett alkalmazza az AstraZeneca vakcináját, és általában 50-65 év felettiek számára ajánlják fel, hiszen a vérrögösödéssel járó megbetegedések túlnyomórészt a fiatalabbakat, és közülük is inkább a nőket érintették. 

Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e jobb megoldás, ha az AstraZeneca oltóanyagát teljes egészében betiltanák, így a 60 év felettiek számára is, Cavaleri elmondta, hogy ennek lehetőségét több ország, köztük Franciaország és Németország is fontolgatja, különösen az mRNS-vakcinák könnyebb hozzáférhetősége miatt.

Az Európai Unióban két mRNS-oltóanyag került jóváhagyásra, a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinái. 

Cavaleri hozzátette, hogy ezek a vérrögképződéssel járó esetek tényleg nagyon ritkák, és leginkább az első dózis után fordulnak elő, bár a második dózissal kapcsolatban kevesebb adat áll rendelkezésre. A szakértő hangsúlyozta, hogy a fiatalok esetében kisebb a kockázata a fertőzésnek, és esetükben érdemes lehet az mRNS-vakcinákat előnyben részesíteni.