Elveszíthetik munkáikat a Swiss légitársaság oltatlan alkalmazottai

Fotó: Unsplash/ Patrick Honegger
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 28. - 16:43

A Swiss kedden arra figyelmeztetett, hogy nemsokára megkezdi a koronavírus elleni védőoltást visszautasító légiutaskísérők elbocsátását.

Az oltási kötelezettségre vonatkozó szabály augusztus óta van érvényben a légitársaságnál, és az alkalmazottaknak december 1-ig van idejük arra, hogy felvegyék az oltóanyag mindkét dózisát (egydózisú vakcina esetében egyet) – számolt be a dpa hírügynökség.

A Swiss közölte, hogy a vállalat légiutaskísérőinek több mint fele már felvette a koronavírus elleni oltóanyagot. A hírügynökség emlékeztet, hogy több ország azt tervezi, hogy kizárólag azokat az utaskísérő csoportokat engedi be területére, amelyeknek minden egyes tagja beoltásra került.

Az oltást elutasító alkalmazottakat várhatóan januárban elbocsátja a Swiss, azok pedig, akik még bizonytalanok, hat hónapos gondolkodási időt kaphatnak (ezalatt a fél év alatt természetesen nem dolgozhatnak), ha pedig beadatták maguknak az oltóanyagot, visszatérhetnek a fedélzetre.

A Swiss szóvivője elmondta, hogy azon munkavállalók számára, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltóanyagot, egyéni megoldási lehetőségeket keresnek.

Nem a Swiss az első olyan légitársaság, amely a koronavírus elleni védőoltás felvételére kötelezi a munkavállalóit. A Wizz például a hónap elején jelentette be, hogy ugyanezt várja el az alkalmazottaitól, a Delta pedig 200 dollárral többet von le az oltatlan munkavállalói fizetéséből az egészségbiztosításukra, mint az oltottaktól.