Elutasították a védőoltást, ezért kirúgtak kilenc vámellenőrt Új-Zélandon

Fotó: Louis Andrew Tungol/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 01:40

Az új-zélandi vámhatóság kilenc alkalmazottja vesztette el állását, amiért elutasította a koronavírus elleni védőoltást.

Kilenc, a határon dolgozó munkatársát rúgta ki az új-zélandi vámhivatal, mert nem voltak hajlandóak beadatni maguknak a koronavírus elleni védőoltást. Az ország április végéig adott időt a határon dolgozóknak, hogy felvegyék a vakcinát – írja a The Guardian

Jacinda Ardern miniszterelnök februárban bejelentette, hogy a kormány nem teszi majd kötelezővé a védőoltást a frontvonalon dolgozók számára, és azok, akik elutasítják a vakcinát, olyan munkakörbe kerülnek majd, amely nem érintkezik közvetlenül a széles nyilvánossággal. 

Mégsem találtak más pozíciót annak a kilenc alkalmazottnak, akik határozott idejű szerződéssel dolgoztak a tengeri határon Jacinda Funnel, a vámhivatal egy helyettes vezetője szerint.

Sajnáljuk, hogy meg kellett szakítanunk ezeknek a személyeknek a munkaviszonyát, és megértjük, hogy ez egy nehéz helyzet számukra

– nyilatkozta Funnel. Elmondta, hogy az oltás felvételére kötelezett munkatársaik 95 százaléka megkapta a vakcina első dózisát, és 85 százalékuk már a második adagot is.

A hatóság március elején kezdte meg az egyeztetéseket a személyzettel a lehetőségeikről, és a vezetőség arról is tájékoztatta őket, hogy nagyon kevés pozíció áll csak rendelkezésre az áthelyezéshez.

Az Egészségügyi Minisztérium a Covid-19 közegészségügyi rendelkezései között tette kötelezővé a határokon dolgozó, magas kockázattal járó pozíciókban dolgozók számára a védőoltást, a vakcina felvételét pedig május 1-ig el kellett végezniük.

Új-Zéland védelmi ereje áprilisban kirúgással fenyegette meg azokat a szolgálatot végzőket, akik elutasították a koronavírus elleni védőoltást.