Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Elutasította a „klímaadót” az Európai Parlament

Fotó: Twenty20

Takács Petra

2022. június 8. - 17:36

Várhatóan átdolgozzák a javaslatokat.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést.

Az európai baloldal és a Zöldek szerint a jelentés nem elég ambiciózus. A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

A szerdán elutasított javaslatok a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag kulcsfontosságú részeit képezik. Az ETS kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést azért utasították el, mert olyan előterjesztéseket is tartalmazott, amelyek az ENVI-szakbizottság által a múlt hónapban javasoltnál enyhébb szén-dioxid- kibocsátáscsökkentést eredményeztek volna, és késleltették volna az ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységek kivezetését.

Ujhelyi István, az MSZP uniós parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében, azt írta: a beterjesztett javaslatok jelentős részét támogatta, de véleménye szerint a parlament jobboldala “túlzottan is a nagytőke érdekét tartotta szem előtt”.  

„A baloldal képviselőjeként nekem viszont kötelességem volt az emberek érdekét kezelni elsődleges prioritásként, ezért végül a szociáldemokrata frakció álláspontjával megegyezően nem szavaztam meg a csomagot. Felelősek vagyunk a jövőnkért, de nem hozhatunk felelőtlen és egyenlőtlen döntéseket sem” – írta sajtóközleményében Ujhelyi István.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.