Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,335 $

Nyomtalanul eltűnt egy veszélyes, radioaktív tartalmú tartály Thaiföldön

Fotó: Unsplash/Kilian Karger
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A helyi hatóságok most azon fáradoznak, hogy megtalálják a rendkívül veszélyes tárgyat.

A CNN jelentése szerint a múlt héten rejtélyes módon eltűnt egy radioaktív tartalmú palack az egyik thaiföldi erőműből. A hatóságok a lakosságot is figyelmezették, hogy nagyon súlyos egészségügyi kockázatot jelent a tárgy, így ha valaki megtalálja, azonnal értesítenie kell a hatóságokat.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

Az incidens kísértetiesen hasonló az alig két hónappal ezelőtti ausztráliai esethez, amikor hajtóvadászatot kellett indítani egy radioaktív kapszula miatt, ám azt végül szerencsére egy autópálya mellett meg is találták.

Csakhogy az ausztrál kapszula az ország egy távoli vidékén veszett el, majd meg is lett, szemben a thaiföldi tartállyal, mely lakott területről tűnt el: a 30 centiméter hosszú és 13 centiméter széles palack eltűnését március 10-én jelentették, amikor az erőmű személyzete rutinellenőrzést hajtott végre a fővárostól, Bangkoktól keletre fekvő Prachin Buri tartományban lévő szénerőműben.

A közel félmilliós lakosú tartományban található Thaiföld néhány legszebb nemzeti parkja, köztük a híres Khao Yai Nemzeti Park, mely a helyi és nemzetközi turisták körében egyaránt népszerű desztináció.

A hamu mérésére használt henger egy siló része volt, és cézium-137-et tartalmaz, egy erősen radioaktív anyagot, mely a tudósok szerint potenciálisan halálos. A thaiföldi radioaktív és nukleáris kutatásokat felügyelő kormányzati hivatal, az Atoms for Peace (OAP) közleménye szerint keresőcsapatokat és drónokat is bevetettek az eltűnt tárgy visszaszerzésére.