Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

10 év eltiltás is járhat labdarúgással kapcsolatos online rasszizmusért, gyalázkodásért

Fotó: EPA/Andy Rain
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 26. - 11:19

Angliában és Wales-ben új törvényt vezetnének be, amely értelmében a labdarúgással kapcsolatos online rasszizmus vagy gyalázkodás miatt akár 10 évre szóló eltiltás is kiszabható.

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat a jelenlegi törvény módosítása, ezáltal a futballal kapcsolatos rasszizmust és gyűlöletkeltést az online térben is megakadályoznák, annak apropóján, hogy a nyári Európa-bajnokságon néhány angol fekete bőrű játékost rasszista gyalázkodás ért, a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy határozottan fellép az online bántalmazás ellen.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

“Idén nyáron láthattuk, ahogy ezt a gyönyörű játékot az online trollok szégyenteljes rasszizmusa rontotta meg, akik a billentyűzetük mögé bújtak és gyalázták a labdarúgóinkat. A rasszizmus elfogadhatatlan, és a futballt túl sokáig megrontotta ez a szégyenletes előítélet.”

“Azokat, akik felelősek az online bántalmazásért, meg kell büntetni. Az általam bejelentett törvénymódosítások biztosítani fogják, hogy a futballmérkőzéseken való részvételtől eltiltják őket” – idézi a belügyminisztert a Sky Sports.

Angliában és Walesben jelenleg 1300 futballtilalmi határozat van érvényben, amelyek három és tíz év közötti időtartamra tiltják el az egyéneket a labdarúgó-mérkőzések látogatásától. Az eltiltás megszegése bűncselekmény, legfeljebb hat hónap börtönbüntetéssel, korlátlan pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethető.

“A labdarúgók közösségi médiafelületeit a nap minden órájában elárasztó rasszista gyalázkodások mélyen érintik a játék minden résztvevőjét, és ennek véget kell vetni”

– emelte ki Nadine Dorries kulturális miniszter.

“Minden formában fellépünk ez ellen a visszataszító magatartás ellen. Amellett, hogy kitiltjuk a rasszistákat a mérkőzésekről, úttörő új törvényeket vezetünk be az online gyalázkodás visszaszorítása érdekében, és biztosítjuk, hogy a technológiai cégek kezeljék a gyűlöletet az oldalaikon” – tette hozzá.