Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Az ELTE nyolc karáról állt ki 270 dolgozó a tanárok mellett 

MTVA/Bizományosi: Balaton József
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 5. - 09:11

A petíciójukban jelezték, hogy csatlakoznak a közoktatásban dolgozó kollégáikhoz, és velük együtt követelik a haladéktalan változásokat. 

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyolc karának 270 dolgozója írta alá azt a petíciót, amelyet az oktatás méltatlan helyzete miatt fogalmaztak meg, jelezvén, hogy csatlakoznak a közoktatásban dolgozó kollégáikhoz, és velük együtt követelik a haladéktalan változásokat. 

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Az Index azt írja a dokumentum kiadása mellett a dolgozók csaknem fele, százhúszan polgári engedetlenség jeleként nem tartanak október 5-én a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat pedig csak korlátozottan látják el.

„Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem alulírott dolgozói tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatás méltatlan helyzete miatt. Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáinkhoz, haladéktalan változtatásokat követelünk” – idézik. 

Álláspontjuk szerint változásra van szükség, mert „már évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát”, „mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony”, és azért is, mert elfogadhatatlannak tartják az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását. 

Hozzátették, hogy a tiltakozásuk természetesen nem a hallgatók ellen irányul, sőt, az ellenkezőjéről van szó, ugyanis pont azért teszik ezt, mert a hosszú távú érdekeket is szem előtt tartják. 

Ujhelyi István EP-képviselő is beszállt a vitába 

Ujhelyi István, aki a napokban hagyta el az MSZP-t, közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy „neki az fáj”, hogy az EP plenáris ülésén zajló „magyarvitában” a korrupció mellett kevés szó esett például a pedagógusok megfenyítésével és kormányzati ellehetetlenítésével kapcsolatban. 

Szerinte ugyanis problémás, hogy mindez, a tanárok sztrájkjának korlátozása és a kritikus véleményüket kifejtők elbocsátása egyértelműen a jogállami normákba ütközik, akárcsak az uniós források korrupt felhasználása – tette hozzá a lap. 

Az egész ügy akkor robbant ki, amikor múlt pénteken rendkívüli felmentéssel küldték a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárát, mondván, hogy „jogellenes munkabeszüntetésben vett részt”.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.