Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Az elszálló árak egyik újabb hatása: jelentősen megnőtt a bolti lopások száma

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Megyei összehasonlításban Budapest vezet a jogsértéseket tekintve, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Pest követ.

A magas infláció, a romló kilátások és a megélhetési válság egyik újabb hatása, hogy jelentősen megnőtt a bolti lopások száma Nyugat-Európában, amelynek következtében már egyes alapvető élelmiszerekre is biztonsági címkéket helyeznek az üzletekben.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Korábban nagy port kavart a közösségi médiában az a fotó, amelyen az látható, hogy a brit Aldi már a 3,99 fontos sajtokat is ilyen címkékkel látja el, míg más szupermarketekben a vaj, a csokoládé és a fogkrém is így járt.

Magyarországon szintén problémát jelent a bolti lopások fokozódása, amelynek kapcsán az ORFK Kommunikációs Szolgálata válaszolt a hvg.hu azon kérdésére, hazánkban mennyire rossz a helyzet ebből a szempontból.

Több mint 22 százalékos emelkedés

Az adatok szerint legtöbbször, összesen 8396 esetben a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak az idei első tíz hónapban országosan, ami 22,52%-os emelkedést jelent éves szinten.

A tolvajok emellett jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el az 50 ezer forintot meg nem haladó lopásokat, megyei összehasonlításban pedig Budapest (807) vezet a jogsértéseket tekintve, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135) és Pest (130) követ.

Az ORFK adataiból pedig az is kiderült, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket (köztük élelmiszert, szeszes italt, műszaki és ruházati cikket) többször loptak idén októberig, mint korábban, leszámítva a mobiltelefonokat és kiegészítőket, mivel ebben a két esetben némi csökkenés mutatkozott meg.