Elszabadult egy kínai rakéta, nem tudni, hová csapódhat be

CASC
not image

Kulcsár Péter

2021.május.4 - 10:45

A Long March 5B névre keresztelt rakétát Hajnan tartományból lőtték ki még április 29-én, ám hiba csúszott a számításokba, az egység pedig napok óta kontrollálatlanul kering a Föld körül.

Jelenleg körülbelül 90 percenként kerüli meg a hatalmas szerkezet a Földet, és miközben ezt teszi, folyamatosan közelít bolygónkhoz.

A The Guardian információi szerint a rakéta 30 méter hosszú, 21 tonnás és nagyjából 27 ezer km/h-ás végsebesség elérésére képes.

Jonathan McDowell asztrofizikus a lap megkeresésére elmondta, nagy esélyt lát arra, hogy a rakéta jelentős része az atmoszféra és a súrlódás martalékává válik és elég, azonban még így is nagyobb darabokra hullhat, becsapódáskor pedig sérüléseket okozhat.

A korábban fellőtt kínai rakétáról vasrudak szakadtak le, melyek Elefántcsontpart egyes épületeiben okoztak károkat, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt emberi tragédia is az incidens közben.

A Föld nagyjából háromnegyedét tengerek és óceánok borítják, ezért nagy esély van arra, hogy érintetlen vízfelületre esik le a rakéta és az alkatrészei, ám erre sem szabad mérget venni.

Szakértők úgy gondolják, május 10. környékén semmisülhet meg a rakéta, ám pontos dátumot nem tudnak mondani, csupán találgatni lehet arról, mikor is játszódhat le a becsapódás.