Ősi elsüllyedt város nyomaira bukkantak Egyiptomban

Twitter/VMFA
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 08:28

Búvárok egy ősrégi csatahajó maradványait találták meg az egykoron virágzó és élettől pezsgő Thônis-Heraklion városában, ami Egyiptom egyik legnagyobb kikötőjeként funkcionált.

A várost a Nílus mentén élő civilizáció vezette, akik Nagy Sándor kora előtt uralták Egyiptomot és a környéket, nagyjából Kr. e. 331 környékén – adta hírül legutóbbi riportjában a CNN portál.

Thônis-Herakliont 2001-ben fedezték fel az Alexandriához közeli Abu-Kír-öbölben, később pedig megállapították, hogy valószínűleg a környéken előforduló földrengések és a Nílus folyó áradásai idézhették elő, hogy a víz mélyére süllyedt.

Az egyiptomi-francia IEASM misszió révén találtak rá a csatahajóra, amelyet Amun temploma temetett maga alá, ami minden bizonnyal Kr. e. második században süllyedhetett a vízbe.

Az előzetes kutatások alapján a 25 méter hosszú hajó hatalmas vitorláival és szarvaival tradicionális, ősi egyiptomi elemekkel lett feldíszítve, ami arra utal, hogy az akkor élő civilizációk hagyományait testesítette meg.

A város egy másik részében egy Kr. e. negyedik századra datálható görög temetőre bukkantak, ahová főként a magasabb rangú embereket és a kereskedőket helyezhették végső nyugalomra.