Volt brit katona az első ember, aki átúszott az Egyesült Királyságból a Man-szigetre

Fotó: Unsplash/James Qualtrough 🇮🇲 A kép illusztráció.
Cool
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy volt brit katona az első ember a világon, aki átúszott az Egyesült Királyságból a Man-szigetre.

A Guardian jelentése szerint Adam Diver, a hadsereg volt kapitánya lett az első ember, aki átúszott az Egyesült Királyság szárazföldje és a Man-sziget között, egy kimerítő, 74 kilométeres kihívás során, mely során a trükkös árapályokkal kellett megküzdenie és folyamatosan medúzák közelítették meg.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A 46 éves Diver szerda délután kissé megfáradtan, de annál boldogabb mosollyal úszott ki az Ír-tengerből. Diver úgy fogalmazott, ez egyfajta „szenvedési ünnep” volt számára, és még csütörtök reggel is érezte az embert próbáló kihívás utóhatásait:

„Kimerült vagyok. De ez egy nagyszerű csapatmunka volt. Beletelik néhány napba, hogy újra formába hozzam a testemet, mert nagyon gyenge és fáradt vagyok, ahogy az várható volt.”

Érdekesség, hogy az ötlet, miszerint az Egyesült Királyságból átúszik a Man-szigetre, valójában 14 éves fia, Dexter ötlete volt: a kisfiú lelkes versenyúszó, s amikor az uszodák zárva voltak, apjával a Lancashire állambeli Fleetwoodban, szülővárosukban a tengerben úsztak.

Diver szülei a Man-szigeten élnek, s mikor egy nap Dexter megkérdezte, hogy vajon át lehet-e oda úszni, a gondolat megragadt a volt katona fejében, majd azon kezdett el gondolkodni, vajon megvalósítható-e a terv. Komoly tervezésre volt szükség a megvalósításhoz, hiszen korántsem egyszerű és jóval nagyobb kihívást jelent, mint a régóta ismert Csatorna-átúszás.

Diver megosztotta, hétfőn reggel 8 órakor indult el a cumbriai St Bees faluból, és szerdán délután 3 órakor érkezett meg a Port Mooar-öbölbe, noha elmondása szerint nem volt egy túl „szórakoztató úszás”, hiszen az árapályok miatt az eredetileg 51 kilométeres táv helyett 74 kilométert úszott le, ráadásul egy medúza is megcsípte.