18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Hagyta elrothadni és elbomlani az egyetemnek adományozott hullákat a horrorprofesszor

MTI/EPA/Sahzaib Akber
not image

Kulcsár Péter

2021.június.8 - 22:17

Az egyik híres francia egyetem egykori rektora komoly botrányba keveredett, kiderült ugyanis, hogy az intézménynek adományozott holttesteket hagyta felgyülemleni és elbomlani ahelyett, hogy kutatási célokra fordították volna őket.

A 2012 és 2019 között a Paris-Descartes Egyetem rektoraként tevékenykedő Frédéric Dardel biológust hullagyalázással vádolták meg a francia hatóságok – adta hírül a BBC.

A jelentés szerint a felsőoktatási intézmény holttest-adományozási központjában százával feküdtek a hullák anélkül, hogy bárki is megfelelő módon kezelte volna őket, ami azt jelenti, hogy egyetlen halott ember földi maradványait sem használták fel kutatási célokra.

A meztelen, rothadófélben lévő holttestek hordágyakon feküdtek, miközben szemük is tágra volt nyitva, egyes hullákat az egerek rágták, ezért a személyzetnek el kellett mindet hamvasztani, mivel fennállt a fertőzés veszélye is.

A helyi média csak Párizs centrumában lévő tömegsírként számolt be az elvileg kutatási központként működő épületről. Frédéric Dardel ügyvédje, Marie-Alix Canu-Bernard szerint ügyfele többszöri alkalommal is kérvényezett a kormánytól pénzügyi juttatásokat a hely renoválására, amit azonban egyszer sem kapott meg, így nem volt miből fedezni a karbantartási munkálatokat.

Az ügyvéd továbbá azzal érvelt védence mellett, hogy hiába próbálta meg rábírni az illetékes szervezeteket, hogy szerezzenek az egyetem patológiai osztálya részére anyagi támogatást, a terv sajnos sorra kudarcba fulladt.

Először 2020 júniusában egy oknyomozó újságírónak köszönhetően derült ki, milyen horrorisztikus állapotok uralkodnak a központban, később pedig bebizonyosodott, hogy a holttesteket gyakran morbid módon használták fel, egyes hullákat például autók töréstesztjénél vettek igénybe.

Az egyetem mindeközben nyilvánosan bocsánatot kért az összesen 170 adományozó elhunyt hozzátartozóitól, akik minden bizonnyal a bíróság döntése értelmében kártérítést kaphatnak. Dardel egyébként nem tett beismerő vallomást, ami súlyosbító körülmény lehet, ha beigazolódik, hogy ő a felelős a történtekért.