Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Mióta itt jártál:

Elpusztult Olaszország kedvenc medvéje, mely betört egy pékségbe

Fotó: Unsplash/Zdeněk Macháček
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Juan Carritót még a regionális elnök is “Abruzzo leghíresebb és legkedveltebb medvéjeként” emlegette.

Gyászba borult az olaszországi Abruzzo régió: az olaszok egy ritka és nagyon kedvelt medvét gyászolnak, mely a régió apró hegyi falvaiban tett látogatásairól vált híressé. A Juan Carrito néven emlegetett hároméves medve hétfő délután pusztult el, miután elütötte egy autó Castel di Sangro városában.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Marco Marsilio, a régió elnöke egy hivatalos közleményben búcsúzott Juan Carritótól:

“Hatalmas fájdalommal értesültem Juan Carrito, Abruzzo leghíresebb és legkedveltebb medvéje halálának híréről. Elvesztése nemcsak Abruzzót szomorítja el, hanem az egész világot, amely a számos Carritóról készült videón keresztül fedezte fel Abruzzót és a medvék szépségét, már kölyökkora óta.”

Mindenki kedvenc medvéje volt, világszerte

Carrito arról vált ismertté, hogy rendszeresen ellátogatott a lakott területekre, ám miután egyre szemtelenebbé vált, két alkalommal is megkísérelték visszatessékelni a természetbe. Az otthonának tekintett város Roccaraso volt, egy síparadicsom, ahol 2021 végén egy adag frissen sült kekszet falt be, miután betört egy pékségbe.

Carritót gyakorta látták a falu egy szökőkútjából inni, de rendszeresen maradt is éjszakára, és a fenyőfák között aludt. Miután betört a pékségbe, elfogták és egy távoli hegyvidéki területre szállították, ám ő ennek ellenére is visszatért, mire tavaly márciusban egy kis időre rács mögé zárták.

Természetesen nem börtönben volt a medve, csak a lakosságtól elzárva, ám amikor ismételten megkísérelték visszaintegrálni a vadonba, és az állat sokadjára ismét visszatért, a helyiek is feladták a harcot: Carrito visszatért Roccarasóba, ahol e hónap elején látták is egy sípályán.

Mena Ricci, a Természetvédelmi Világalap regionális képviselője a La Presse hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott Carrito halálhíre kapcsán:

“Mindannyian nagyon megdöbbentünk. Sajnos ez egy olyan haláleset volt, melyet egyikünk sem akart hallani.”

Luciano D’Alfsono, a Demokrata Párt képviselője szerint Carrito halála szomorú hír “mindannyiunk számára Abruzzóban”, hozzátéve, hogy Carrito “tiszteletlen és szabad természete” örökké emlékeikben él majd. Az emberek a közösségi médián keresztül is kifejezték szomorúságukat. “Juan közülünk való volt” – írta egy kommentelő a Twitteren.