Először jelent meg a nyilvánosság előtt Navalnij, mióta éhségsztrájkba kezdett

A moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata által közreadott képen a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus (a képernyõkön) videokonferencia keretében vesz részt fellebbviteli perének tárgyalásán a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság 2021. április 29-én. A fellebbezési kérelmet Navalnij rágalmazási ügyében nyújtották be. MTI/AP/Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 10:07

Csont és bőr az ellenzéki politikus, aki március végén kezdett éhségsztrájkba, de orvosai tanácsára állapota miatt kénytelen volt ezzel felhagyni.

Előzmény:

  • Navalnij március 31-én éhségsztrájkba kezdett
  • Nagyon megbetegedett a börtönben a politikus, de nem hagyott fel az éhségsztrájkkal
  • Miután a börtönkórházban megvizsgálták, azt javasolták neki, hagyja abba a sztrájkot, végül kénytelen volt így tenni

Először jelent meg csütörtökön a nyilvánosság előtt Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus, mióta megkezdte az éhségsztrájkját a börtönben. Navalnijt egy moszkvai tárgyalóterembe kapcsolták be távolról, a bíró végül a korábbi ítélet fenntartása mellett döntött.

A testsúlyából láthatóan különösen sokat vesztő Navalnij megragadta az alkalmat, hogy Putyint a meztelen királyhoz hasonlítsa a régi gyerekmeséből, és az ügyészséget a törvényszékkel együtt árulóknak nevezte – tudósít a CNN.

A politikust februárban ítélték börtönbüntetésre a szabadlábra helyezésének megsértéséért, miután hazatért Németországból, ahol azután kezdték meg kezelését, hogy egy katonai szintű idegméreggel, a novicsokkal megmérgezték. 

Navalnij csütörtökön elmondta, hogy tárgyalása előtt fürdőbe vitték, hogy “normálisan” nézzen ki a bírósági meghallgatására. 

Végignéztem magamon. Csak egy borzasztó csontváz vagyok. Valószínűleg hetedik osztályos koromban voltam utoljára 72 kiló – árulta el a politikus. Ügyvédje szerint Navalnij januárban még 94 kilogrammot nyomott, amikor visszatért Moszkvába Németországból. Az ellenzéki vezető arról is beszélt, hogy eddig négy evőkanál zabkását fogyasztott, csütörtökön ötöt, másnap pedig hat evőkanálra készül.