Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Folytatódik Elon Musk Twitter-drámája, ezúttal pert indítottak az üzletemberrel szemben

MTI/AP/Pool Reuters/Hannibal Hanschke
not image

Kulcsár Péter

2022. április 14. - 14:11

Beperelték részvényesei a Tesla-vezért az értékpapírtörvények megsértése miatt, Musk ugyanis nem hozta időben nyilvánosságra a Twitterrel kapcsolatos részvényvásárlást.

A perben, amelyet az Egyesült Államok New York déli kerületének kerületi bírósága előtt nyújtottak be, és amely jelenleg csoportos keresetre vár, azt állítják, hogy Musk hallgatása számos olyan befektetőnek okozott veszteséget, akik március 24. és április 1. között adták el részvényeiket.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Tudniillik a Twitter részvényeinek árfolyama 27 százalékkal ugrott meg azt követően, hogy bejelentették, Elon Musk 9,2 százalékos részesedést vásárolt a közösségi médiavállalatban.

A felperes Marc Rasella után Rasella vs Elon Musk névre keresztelt perben a részvényvásárlásról szóló 13-as jegyzékre vonatkozó SEC-szabályra hivatkoznak, amely szerint a befektetőnek tíz napon belül be kell jelentenie az ügyletet, ha 5 százaléknál nagyobb részesedést vásárol egy vállalatban.

A Tesla-vezér januárban kezdett Twitter-részvényeket venni, március 14-re a cégben lévő részesedése már meghaladta az említett határértéket, Musk azonban csak április 4-én nyújtotta be a Schedule 13-as nyilatkozatot a SEC-hez, amikor a Twitterben lévő részesedése túllépte a 9,1 százalékos küszöböt.

Amikor a Twitter vezérigazgatója, Parag Agarwal eredetileg bejelentette a Tesla vezérigazgatójának részesedését a Twitterben, széles körben elterjedt, hogy Musk igazgatótanácsi helye komoly szerkezeti változásokat indíthat el a cégnél.

Néhány nappal később azonban Agrawal közölte, a világ leggazdagabb emberének számító üzletember úgy döntött, nem lesz igazgatósági tag, annak ellenére, hogy április 11-től a legnagyobb részvényesnek mondhatja magát.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Elon Musk már nem a Twitter legnagyobb részvényese, mivel ez a megtiszteltetés a Vanguardot illeti, amely egy SEC-bejelentés szerint jelenleg 10,29 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban, ám ennek ellenére a Tesla- és SpaceX-vezér továbbra is az egyik legbefolyásososabb személy marad.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.