Elon Musk: a SpaceX továbbra is finanszírozni fogja a Starlinket Ukrajnában

Fotó: A 2020. március 9-i felvételen Elon Musk milliárdos üzletember beszél a Satellite telekommunikációs konferencián Washingtonban. Musk 2022. október 4-én bejelentette, hogy mégis megvásárolná a közösségi médiavállalatot az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól. A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a javaslatát két héttel a per első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított. A befolyásos médiaplatform vezetősége április 25-én egyezett meg Muskkal az adásvételről, az üzletember azonban később elállt vételi szándékától. MTI/AP/Seth Wenig MTI/AP/Susan Walsh
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Eközben egy független újságíró arról tájékoztatott, miszerint a milliárdos is felkerült a Mirotvorec halállistájára, mindezt pedig egy képernyőfotóval támasztotta alá.

Elon Musk pénteken kijelentette, miszerint a SpaceX-nek 80 millió dollárba került a Starlink műholdas internet biztosítása Ukrajna felett, ezt pedig képtelenek lennének a végtelenségig folytatni, így a Pentagontól kért anyagi támogatást, különben leállítja a szolgáltatást.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Ez a megnyilvánulása meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, és még csak egy napnak sem kellett eltelnie ahhoz, hogy a milliárdos meggondolja magát, ugyanis szombaton azt írta a Twitteren, hogy minden marad a régiben.

„A pokolba az egésszel… bár a Starlink továbbra is veszteséget termel, más cégek pedig több milliárd dollárt kapnak az adófizetők pénzéből, mi továbbra is támogatjuk Ukrajnát ingyen” – állította.

A Politico beszámolója alapján azt nem tudni, Musk mi alapján gondolta meg magát, mindössze annyi derült ki, hogy az amerikai hadsereg már tárgyalni kezdett a milliárdos cégvezetővel a finanszírozás kapcsán, bár kérdéses, végül mire jutottak.

A BBC szerint a Starlink több ezer műhold segítségével képes vezeték nélküli internetet biztosítani, ami Ukrajna számára létfontosságú, ugyanis az orosz támadások következtében jelentősen megrongálódott a vezetékes kommunikációs infrastruktúra.

Musk felkerülhetett a Mirotvorec halállistájára

A Mandiner arról írt, miszerint Eva Karene Bartlett független újságíró nemrégiben azt állította, hogy a Tesla vezérigazgatója is felkerült a Mirotvorec halállistájára, mindezt pedig egy képernyőfotóval támasztotta alá, mire Musk annyit kérdezett, valódi-e az említett lista.

Azonban egyes jelentések szerint Musk profilja 15 perc után törölve lett az ukrán nacionalista weboldalról, míg néhány ukrán aktivista azt bizonygatta, hogy a kép hamisítvány, illetve orosz provokációról lehet szó.

A Mirotvorec, azaz “Béketeremtő” egy állítólag független adatbázis azokról a személyekről, akiket a névtelen moderátorok az ukrán nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tartanak, bár az oldal tagadja, hogy halállista lenne, mondván, egyfajta információforrásként működtetik.