Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Elon Musk részvényeladásból fedezi az 1 milliárd dollárnyi adót

MTI/EPA/Adam S. Davis
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 11. - 07:41

Elon Musk 2016 óta először adott el Tesla-részvényt, amelyre azért volt szükség, hogy előteremtse a megszerzett részvények utáni adófizetéshez szükséges pénzt.

A részvényeinek egy csoportját 2022 augusztusáig kell lehívnia, különben lejár a vételi opciója, azonban most értékesítette ezeknek a 9 százalékát, viszont ezeknek a lehívása 1 milliárd dolláros adószámlát eredményez, amelyre még 37 százalékos szövetségi jövedelemadót és 3,8%-os nettó befektetési adót is rá kell számolni, és még figyelembe kell venni a kaliforniai jövedelemadót is, amelynek 13,3 százalék a mértéke. 

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

Musk a hétvégén nagy visszhangot kiváltó szavazást tartott a Twitteren, amelyben azt kérdezte rajongóitól, hogy elkezdje-e eladni a részvényeit, a hivatalos közlemény szerint a részvényeladás valódi motivációja az volt, hogy Musk teljesítse részvényopciók lehívásával kapcsolatos adólevonási kötelezettségeit.

Bár a befektetők előtt ismert volt, hogy Musknak az adófizetés miatt kell részvényeket eladnia, a Tesla részvényei a Twitter-szavazást követően estek, mivel egyes befektetők úgy értelmezték, hogy a vártnál több részvényt szándékozik eladni. A részvények árfolyamának hétfői eséséhez hozzájárult az is, hogy Musk aznap közel 1 millió részvényt értékesített – írja a CNN.  

A szerda esti bejelentés azonban arra utal, hogy Musk nem akarja eladni mind a 22,9 millió részvényt, amelyet akkor szerez meg, amikor e hét és jövő augusztus között lehívja az opciókat, csak azokat, amelyek az adófizetéshez szükségesek. 

Musk nettó vagyonának nagy részét a Tesla-részvényei és további részvények vásárlására vonatkozó opciók teszik ki. A Tesla (TSLA) két héttel ezelőtt mindössze a hatodik olyan vállalat lett, amely valaha is 1 ezer milliárd dollárt ért, de Musk a magánkézben lévő SpaceX fő részvényese is.

A Bloomberg által kiszámított nettó vagyona közel 300 milliárd dollár, amivel ő a leggazdagabb ember a világon, és ennek csak kis töredéke a Tesla által szerzett 2,5 milliárd dolláros nyereség 2012 óta. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.