Elon Musk szerint a pénz nem valódi, helyette más mozgatórugói vannak a gazdaságnak

MTI/EPA pool/Filip Singer
not image

Kulcsár Péter

2021.június.8 - 02:20

Talán mondanunk sem kell, hogy ezúttal is Twitteren osztotta meg legújabb bölcseleteit a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója.

Elon Musk ismét élesen kritizálta a pénzügyi szektort legutóbbi Twitter-bejegyzésében, amelyben arról írt, hogy a gazdaság alappillérét a javak és szolgálatatások jelentik, ezáltal a pénz bármilyen formája egyszerűen okafogyottá válik és értelmét veszti.

A SpaceX alapítója úgy tűnik, hogy látja az összefüggéseget a gazdaságban, hiszen már mindenki megtanulhatta élete során, hogy a pénz csupán a javak és a szolgáltatások elérhetőségének és megvásárlásának megkönnyítésére szolgál.

Ami egészen furcsa és megtévesztő Musk kijelentésében, hogy saját maga is jelentős kriptovaluta-befektetőnek számít, ami szöges ellentétben áll elveivel, ezért úgy gondoljuk, ismét csak egy légből kapott trükkről beszélhetünk.

Az igaz, hogy az elmúlt hónapokban több kriptovalutával is szakított, legyen szó éppen a világ legnépszerűbb tokenjéről, a bitcoinról, mindeközben viszont olyan virtuális fizetőeszközök árfolyamát repítette a magasba, mint például a dogecoinét, vagy a pornóipar kriptodevizájáét, a Spermarakétáét.

E pontokból kiindulva a pénz mégsem olyan funkciót tölt be a mindennapi életben, mint ahogyan azt Elon Musk elképzelte. Hogy még ennél is zavarosabb legyen a téma, a milliárdos techcsászár nem volt rest néhány perccel eredeti tweetje után egy újabbat posztolni, amiben átváltozott valódi hippivé.

“Ne öld meg azt, amit gyűlölsz, helyette védd meg azt, amit szeretsz” – írta a bejegyzésben, melynek magyarázatához szerintünk már filozófus szakemberek segítségét kellene kérnünk.