Előkerült Afganisztán vasárnap elmenekült elnöke

2021. március 21-én, a perzsa újév alkalmából tartott ünnepségen a kabuli elnöki palotában készített kép Asraf Gáni afgán elnökről, aki 2021. augusztus 15-én a kormány ellen harcoló tálib fegyveresek előrenyomulása miatt elmenekült hazájából. MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Kolláth Benjámin

2021. augusztus 18. - 18:46

Asraf Gháni afgán elnök vasárnap, a tálibok Kabulba való bevonulása alatt hagyta el az országot, most pedig az is kiderült, hova távozott.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya szerdán bejelentette, hogy Asraf Gháni afgán elnök, aki a tálibok kabuli bevonulása alatt menekült el Afganisztánból, náluk tartózkodik:

„Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma megerősíti, hogy az ország humanitárius alapon befogadta Asraf Gháni afgán elnököt és családját az országba” – idézi a CNBC a kormány által helyi idő szerint szerda este kiadott közleményt.

Gháni vasárnap este, bejelentés nélkül távozott hazájából, így sokáig az sem volt ismert, hol lehet. Miközben a tálibok elfoglalták az elnöki palotát, Gháni azt mondta, a vérontás megelőzése érdekében kell elmenekülnie: „A tálibok kardjaik és fegyvereik révén nyertek, így most már ők felelősek honfitársaik becsületéért, tulajdonáért és önfenntartásáért” – mondta.

Miután Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok augusztus végéig kivonja csapatait az országból, a tálibok rohamtempóban vették át az uralmat Afganisztán felett, húsz évnyi háború, illetve az afgán hadsereg amerikaiak által való kiképzése és felszerelése ellenére az első tartományi főváros elfoglalásától számított tíz napon belül bejelentették, hogy ők alapítanak új kormányt.