Ennyien indulnak az ellenzéki előválasztáson

MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 2. - 14:42

Kiderült, hányan veselkedhetnek neki a hamarosan esedékes előválasztásnak, amelyen eldőlhet, ki hívhatja ki Orbán Viktor miniszterelnököt 2022-ben.

Az ATV riportjából megtudhattuk, Dobrev Klára és Jakab Péter vezeti jelenleg a népszerűségi listákat, ám Karácsony Gergelynek, Fekete-Győr Andrásnak, Márki-Zay Péternek és Pálinkás Józsefnek is lenne esélye, ők azonban még nem számítanak miniszterelnök-jelöltnek, a szükséges dokumentumokat augusztus 15-ig adhatják le.

Ezt követően, augusztus 23-án indulhat az ajánlások összegyűjtése, mely az esetükben 20 ezer érvényes aláírást jelent.

Az Idea Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs elmondta, a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulója leginkább egy szimpátia szavazás lesz, illetve egyfajta fokmérője a pártok szervezettségének.

Pulai András elemző úgy gondolja, a jelöltek karaktere az egyik legfontosabb tényező, hiszen a fontos kérdésekben nagyjából ugyan azt gondolják az ellenzéki jelöltek. A Civil Választási Bizottság elnöke nem számít arra, hogy a jelöltek közötti verseny egy ponton túl személyeskedésbe csapna át.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-a és 26-a között rendezik, a második fordulót pedig október 4. és 10. között tartják meg, és az ígéretek szerint október 23-án már egy kihívó fog szemben állni Orbán Viktorral – írta a lap.