Ekkora költségvetése lesz az ellenzéki előválasztásnak

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki elõválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. MTI/Mohai Balázs
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 5. - 17:28

Történelmi dolog készül Magyarországon, a rendszerváltás óta ugyanis még sosem tartottak előválasztást ellenzéki körökben az országgyűlési választást illetően.

Ennek költségvetését pedig már össze is állította az Országos Előválasztási Bizottság, ami 130 millió forintot fog kitenni – írja az ATV. A Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, az MSZP és a DK közös sajtóközleményben tudatta:

„Mivel az ellenzéki pártok elsősorban a jövő évi általános választásokra készülnek, ezért a lehető legalacsonyabb áron a lehető legnagyobb választási részvételt biztosító lebonyolítást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor”

A közlemény szerint az előválasztáson közel 800 településen lehet majd személyesen szavazni, az aHanggal közösen létrejött együttműködésnek köszönhetően pedig online a világ bármely pontjáról le lehet adni a voksot.

Mint fogalmaztak, a választást kizárólag önkéntesekkel bonyolítják le a pártok, a saját embereik közül. A mintegy 2500 szavazási sátornap lebonyolításához 400 sátrat, 800 tabletet, 500 asztalt, 1200 széket és több millió szavazólapot kellett beszerezniük.

A közleményben kihangsúlyozták, hogy a jelenleg rendelkezésre álló összeg az adománygyűjtés sikerétől függően is növekedhet. Az összeget egyébként a pártok hasonló arányban fogják biztosítani és megosztani egymás között.

Az ellenzéki előválasztás során fog eldőlni, hogy az ellenzék kivel fogja kihívni Orbán Viktort. A versenyben Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter a legesélyesebb, de Márki-Zay Péterre, Pálinkás Józsefre és Fekete-Győr Andrásra is lehet majd szavazni.