Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Hírszerzés: ellátási problémák miatt áthelyezték az orosz logisztikai csomópontokat

Fotó: MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brit védelmi minisztérium arról számolt be pénteken, hogy információik szerint az oroszok ellátási problémákkal küzdenek, ennek okán pedig arra kényszerültek, hogy áthelyezzék logisztikai csomópontjaikat.

A Sky News jelentése szerint a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Moszkva kénytelen volt áthelyezni logisztikai csomópontjait délebbi és keleti irányba, miután az ukrán csapások nyomán kivonulásra kényszerültek Herszonból.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A brit védelmi minisztérium közlése szerint Oroszország visszavonulása Herszonból, a Dnyeper nyugati partjáról, most lehetőséget adott Ukrajnának arra, hogy további orosz logisztikai csomópontokat és kommunikációs vonalakat vegyen célba és támadjon.

A minisztérium ennek kapcsán kiemelte, e fenyegetés nagy eséllyel arra késztette az orosz logisztikai szakembereket, hogy a korábban felállított logisztikai csomópontokat, beleértve a vasúti rakodó pontokat is, délebbre és keletebbre helyezzék át.

Hozzátették, az orosz logisztikai egységek nagyon megerőltető munkát végeznek, hiszen folyamatosan be- és kirakodást kell végezniük, hogy az ellátmány közúton haladhasson tovább. A közúton történő mozgás azonban egyre veszélyesebbé válik az oroszok számára, hiszen az ukrán tüzérség folyamatosan nyomul előre, és megsemmisíti az előretolt orosz védelmi állásokat.

A minisztérium szót ejtett Oroszország lőszerhiányáról is, melynek kapcsán leszögezték, hogy a most kialakult logisztikai kihívások csak tovább súlyosbítják ezt a helyzetet, s meglátásuk szerint ez lehet az egyik legfőbb tényező, mely jelenleg korlátozza Oroszország lehetőségeit arra vonatkozóan, hogy hatékony és nagyszabású szárazföldi támadásokat intézzen az ukrán fegyveres erők ellen.