Túl lehetünk az ellátási fennakadások nehezén

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 06:57

Az elmúlt hónapokat az ellátási és termelési láncok zavara határozta meg, melynek következtében kiürültek egyes bevásárlóközpontok polcai, a helyzet azonban javuló tendenciát mutat.

A gazdasági kilábalás jelenlegi szakaszában a kínálati nehézségek okozzák az egyik legnagyobb problémát, és az energiaárak emelkedése mellett ennek van a legnagyobb árfelhajtó hatása is.

A problémát az okozta, hogy a válság mélypontján, a kereslet visszaesésével a kínálati kapacitások is némileg csökkentek vagy átrendeződtek, a gyors keresleti felpattanással pedig ezután nem tudta a kínálat tartani a lépést – írta a Portfolio hírportál.

A JP Morgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint egy év múlva ilyenkor az ellátási nehézségek már csak távoli emlékként élnek bennünk, és jövő év vége felé már egyáltalán nem beszélünk majd kínálati problémákról.

Az elemzők többsége úgy véli, a helyzet stabilizálódhat, ugyanis a cégek hatékony lépéseket tettek a termelés fokozására és a probléma kiküszöbölésére, tehát hamarosan megoldódhatnak a fennakadások.

A Citi analitikusa úgy gondolja, hogy az ellátási válság már túl van a csúcspontján, és a a közeljövőben már nagyobb és gördülékenyebb termékáramlásra számíthatunk. Az elemző szerint az amerikai és ázsiai kikötők forgalmán már látszanak a válság végének korai jelei – írta a lap.