Elkezdtek özönleni Szerbiába az olaszok koronavírus-vakcina reményében

Belgrád, 2021. március 27. Embereket oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával Belgrádban 2021. március 27-én. MTI/EPA/Andrej Cukic
not image

Nagy Noel

2021.április.8 - 21:36

Újabb pofont kapott az Európai Uniós szintű vakcinaprogram, ugyanis Olaszországban már egyre több orvos ajánlja a betegeinek, hogy menjenek Szerbiába, mert ott nagy mennyiségben áll rendelkezésre orosz és kínai vakcina.

Az olasz Corriere Della Sera nevű lap értesülései szerint egyre több olasz orvos küldi Szerbiába a betegeit, ahol már a lakosság 26 százalékát beoltották. Szerbia – amely nem része az Európai Uniónak – azzal érte ezt el, hogy nagy mennyiségben bevásárolt az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagaiból, és jól tudnak haladni a lakosság beoltásával.

Habár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik oltóanyagot sem hagyta még jóvá, az olasz orvosok elsősorban a Milánóban található szerb konzulátuson és a Rómában található szerb nagykövetségen keresztül elintézik, hogy betegeik Szerbiába mehessenek védőoltásért.

Ez azért is lehetséges, mert Szerbiában nem követelmény, hogy tartózkodási engedéllyel kell rendelkezni legalább az oltáshoz, minden külföldi számára ingyenesen biztosítják az oltás lehetőségét. Ez a múlt hétvégén meg is mutatkozott, több ezer európai ment Szerbiába az oltásért, és három nap alatt sikerült is 22 ezer „külföldit” beoltani – derült ki az Al Jazeera beszámolójából.

A szerb kormány beszámolója szerint körülbelül 2.5 millió dózis vakcina érkezett már az országba, csak 500 ezer érkezett a hétvége folyamán Kínából. Szerbiában fő célként azt tűzték ki, hogy április végéig a lakosság 40 százalékát immunizálni tudják, hogy közelebb jussanak a 70-80 százalékos nyájimmunitáshoz.

Szerbia és Olaszország közötti különbséget a „vakcinációs ráta” érzékelteti: míg Szerbia 100 emberre levetítve 38.12-es vakcinációs rátáról tud beszámolni, addig Olaszország esetében ez az arányszám mindössze 18.34. Nem véletlen, hogy az olasz miniszterelnök múlt hónapban arról beszélt, hogy Olaszország is vásárol külön Szputnyik V vakcinát, hogy felpörgessék az oltásokat.

Mint azt egy korábbi cikkünkben feltártuk, hatalmas katasztrófának bizonyult a közös Európai Uniós vakcinabeszerzés a késlekedő szállítmányok, a belső csatározások, valamint a kevés fajta oltóanyag miatt. Az AstraZeneca és a Pfizer is korábban már késést jelentett be a szállítmányok terén, mely számos ország oltási programját hátráltatja.

Egyre több ország kezdi el követni az utat, amelyen Magyarország kezdett el járni elsőként, miszerint az Európai Gyógyszerügynökség megkötésétől függetlenül kezdenek vakcinabeszerzésbe. Hazánk ezt a Gamaleja Intézet által fejlesztett Szputnyik V és a kínai Sinopharm által fejlesztett vakcinák esetében is így tette, amelynek köszönhetően uniós viszonylatban is élmezőnyben vagyunk oltottság terén.

Az EMA továbbra sem engedélyezte a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagokat, miközben már többek között Csehország, Lengyelország és Szlovákia is elkezdett legalább valamelyik vakcináról tárgyalni az uniós beszerzéstől függetlenül. Az Unióba a második negyedévben fognak igazán nagy mennyiségek érkezni a Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcináiból, ám addig a járvány továbbra is terjed.