Elkezdték a második tesztelési fázist a legígéretesebb koronavírus-vakcinán

not image

Kulcsár Péter

2020. június 1. - 14:17

Pénteken a védőoltás fejlesztését végző Moderna kutatói bejelentették, hogy a potenciális mRNS-vakcina a második szakaszba lépett.

Pénteken a védőoltás fejlesztését végző Moderna kutatói bejelentették, hogy a potenciális mRNS-vakcina a második szakaszba lépett.

Korábban már írtunk róla, hogy a kutatók először a 18 és 55 év közötti korosztályon tesztelték az ellenszérumot, amely után pozitív eredményekről számoltak be, így könnyedén átléphettek a következő fázisba.

Az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat mRNA-1273 névre keresztelt vakcinája eddig rendkívül megbízhatónak és a szervezet által jól tolerálhatónak bizonyult. A cég tudósai beszámoltak róla, hogy a második fázis javában zajlik és már beadták az első injekciókat az önkénteseknek.

Az első 600 jelentkező szervezetébe 28 napon keresztül juttatják majd be a gyengített kórokozókat. A humán tesztek résztvevőit 18-55 év közötti és 55 év feletti korcsoportba osztották. A második szakaszban a hatástalan placebós kontrollterápián kívül 50 mikrogramm és 100 mikrogramm dózisú kezelést kapnak majd az önkéntesek.

Ha minden jól alakul, akkor a harmadik fázis akár már júliusban elkezdődhet, mely során 25-100 mikrogrammos vizsgálatokat fognak elvégezni, miközben a második szakaszt még 12 hónapig ellenőrizni fogják.

Az első fázis eredményei után bebizonyosodott, hogy nyolc résztvevő szervezetében mind a három 25-100 mikrogramm közötti dózis megnövelte az immunválaszt, mellékhatásként csupán enyhe pirosodást tapasztaltak a bőrfelszínen, egészen pontosan a védőoltás beadásának helyén.

A világ nagyobb gyógyszeripari cégei egyaránt azon dolgoznak éjt nappallá téve, hogy előállítsák a koronavírus elleni harc legfontosabb fegyverét, a hőn áhított vakcinát. Általában hosszú évekbe telhet, míg egy védőoltást kifejlesztenek és forgalomba hoznak, a súlyos helyzet miatt azonban rohamosabb ütemben zajlanak a kutatások, így az optimistább forgatókönyvek szerint 12 hónapon belül elérhetővé válhat egy lehetséges ellenszérum.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/koronavirus-a-remdesivir-klinikai-tesztelese-eddig-biztato-eredmenyeket-mutat/