Elképesztő hiba miatt sóoldatot adtak egy német oltóponton, 200 embernek kérdéses az oltása

Koronavírus elleni védőoltásra várakoznak idős emberek a kölni KölnMesse kiállítási központban kialakított oltóközpontban 2021. február 8-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach
not image

Nagy Noel

2021. április 25. - 16:44

Nagyon furcsa eset történt Alsó-Szászországban, ahol a német Vöröskereszt egy tagja összetört egy ampulla koronavírus-vakcinát, aminek leplezésére konyhasóoldattal pótolta a kiesett oltóanyagokat.

Mint arról az osztrák Kronen Zeitung nevű lap is beszámolt, a Frieslandi járásban lévő egyik oltóponton történt a szerencsétlen szerdai eset. A német Vöröskeresztnek dolgozó nő éppen fecskendőket készített elő az oltásokra, mindössze annyi volt a feladata, hogy az ampullákból kinyerje a Pfizer-BioNTech oltóanyagokat.

Az egyik ampulla azonban egy baleset következtében összetört, a nő pedig nagyon kétségbeesett, nem akarta bejelenteni ezt az illetékeseknek. Ebből a megfontolásból pedig konyhasóoldatot készített elő, amelyeket összesen hat fecskendőben helyezett el.

Később azonban a nő elárulta ezt az egyik kollegájának, valamint a járási hatóságokat is értesítették. Most az a feladatuk, hogy a 200 emberből, akit azon a napon beoltottak, tesztek útján megállapítsák, hogy ki kapott sóoldatot és ki a vakcinát.

Habár a konyhasóoldat önmagában nem veszélyes az emberi szervezetre, mégis eljárást indítottak a nő ellen testi sértés gyanújával. A hatóságok egy lakossági telefonvonalat is felállítottak, hogy hamarabb meg tudják találni az érintetteket.

A járási hivatal vezetője elmondta, hogy nagyon sokkolták őket az események, éppen ezért új eljárást vezettek be. Mivel a nő egyedül cselekedett, ezért bevezetik a „négy szem elvét”, vagyis legalább kettő embernek kell jelen lennie a vakcinák előkészítésekor.

Mint a Kronen is megjegyzi, nagyon hasonló eset történ nemrégiben a Franciaországban található Reims egyik kórházában, csak ott jóval több, összesen 140 ember lehet érintett abban, hogy konyhasóoldatot kaptak vakcina helyett.