Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Eljárással “szerezné vissza” a hulladékgazdálkodási díjakat a Budapesti Közművek

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Takács Petra

2022. október 18. - 09:22

A Budapesti Közművek eljárást indít az NHKV ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakat “visszaszerezze”.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy megindítja “a szükséges jogi eljárásokat” a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakat “visszaszerezze”.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A közleményben felidézték, hogy az FKF Nonprofit Zrt., majd jogutódja, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (ezen belül az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió) hulladékgazdálkodási bevétele 2017-ben 30,56 milliárd forint volt, 2018-ban 30,91 milliárd, 2019-ben 28,41 milliárd, 2020-ban 27,99 milliárd, 2021-ben pedig 26,16 milliárd.

Tehát az elmúlt, pénzügyileg lezárt ötéves időszak elejéhez képest mára a tevékenység finanszírozása mintegy 15 százalékkal csökkent – fűzték hozzá, jelezve: az FKF bevételeinek mértékét “a Kukaholding szabályozza”. Megjegyezték, hogy ebben az időszakban a fogyasztói árindex 18,2 százalék, az FKF által beszerzett áruk és szolgáltatások árát meghatározó ipari termelői árindex 31,6 százalék volt; a forint az euróhoz képest 15,9 százalékot romlott.

“A fentiekből egyértelműen következik, hogy összességében a Kukaholding markáns forrásszűkülést okozott az elmúlt három évben, miközben az ellátandó feladat volumene változatlan maradt. Budapest területe nem lett kisebb. A Társaságunknál dolgozó, a hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó létszám nem csökkent. Látható tehát, hogy az önkormányzati választásokat követően (2019) az állam évente mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb finanszírozást juttat az FKF-nek. A Budapesti Közművek kénytelen megindítani a szükséges jogi eljárásokat az NHKV (Kukaholding) ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíjak, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt egyéb (energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység) bevételek teljes mértékben a Társasághoz kerülhessenek”

– áll a Budapesti Közművek közleményében.

Az NHKV hétfő délelőtt szintén közleményben tudatta, hogy időben kifizeti számláit, nincs lejárt tartozása, és visszautasítja Mártha Imrének, a Budapesti Közművek vezérigazgatójának állításait, amelyek szerint az NHKV visszatartja a forrásokat, illetve tartozik számos cégnek. AZ NHKV szerint a napokban mind a fővárosi vezetés, mind a BKM menedzsmentje “számos valótlan állítást” tett az NHKV Zrt. tevékenységével és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásával kapcsolatban.

(MTI)