Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

118 éves korában elhunyt a világ legidősebb embere

TÉMÁK:
#Franciaország
Fotó: Unsplash/Amisha Nakhwa
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

118 évesen érte utol a halál Lucile Randontm, aki azt mondta, hosszú életének fő oka a munka és a másokkal való törődés volt.

Lucile Randon 1944-ben állt apácának, és imádta a hivatását, segíteni az embereknek. Azután, hogy 1944-ben apáca lett, az Andre nővér nevet vette fel, és így is élte az életét, egészen 2023. január 17-ig, amikor kedden elhunyt.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Álmában érte a halál az idősek otthonában, ahol régóta élt. 1904. február 11-én született, így nem sokkal a 119. születésnapja előtt hunyt el. A japán Kane Tanaka tavaly 119 évesen hajtotta örök álomra a fejét, ami után a híres apáca lett a világ legidősebb embere.

Randon abban az esztendőben született, amikor New York megnyitotta az első metróját, és az első világháború még egy évtizedre volt. Protestáns családban nőtt fel, három testvér egyetlen lányaként.

118 évesen is csak segíteni akart a társain

A dél-franciaországi Ales városban élt, és azt mondta, az egyik legkedvesebb emléke az volt, amikor a két testvére 1918-ban a háború végén hazatért. Erről még az AFP-nek adott interjújában beszélt a 116. születésnapjának alkalmából.

Élete legboldogabb időszakát Párizsban töltötte, ahol nevelőként dolgozott, és jómódú családok gyermekeivel foglalkozott. Végül katolikus lett, és 26 évesen megkeresztelkedett, míg 41 éves korában belépett az apácák közé, egy rend tagja lett.

Ezután a franciaországi Vichy kórházba helyezték át, ahol 31 éven át dolgozott, később pedig a Földközi-tenger partjainál található Toulonba költözött. Az idősek otthonában is élvezte az életet, folyamatosan kapott leveleket, és szinte mindegyikre válaszolt.

2021-ben elkapta a koronavírust, de még azt is át tudta vészelni, és bár a kora miatt már nem látott és kerekesszéket használt, nála jóval fiatalabb idős embereket gondozott. A legidősebb ember rekordját Jeanne Calment tartja, aki 1997-ben 122 évesen hunyt el a a dél-franciaországi Arles-ban – írja az Al Jazeera.