Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Ilyen elhivatott katonák védik Magyarország határait (videó)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (jobbról) és Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese a tatai Klapka György laktanyában tartott harckocsizó fegyvernemi napon 2022. július 25-én. MTI/Krizsán Csaba
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 7. - 01:51

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa személyesen látogatott el a Keleti Pajzs 2022 feladatban részt vevő katonákhoz augusztus 4-én.

Augusztus 4-én Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa meglátogatta a Keleti Pajzs 2022 feladatban részt vevő katonákat.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A látogatás során a Keleti Pajzs 2022 feladat végrehajtásában résztvevő katonákkal találkoztak: a látogatás első állomásán megtekintették a katonák körleteit, az étkezdét és más helyiségeket, meggyőződve arról, hogy megfelelő körülmények várják őket a feladatok végrehajtása és pihenés közben is.

Ezt követően Sándor Zsolt altábornagy és Kaszab Zoltán főtörzszászlós részletes jelentést hallgatott meg a Keleti Pajzs feladatról, valamint az aktuális határhelyzetről. A végrehajtó állomány képességeiről a gyors reagálású erők kijelölt szakaszának ellenőrzésekor győződtek meg a látogatók, de jutott idő a riasztásra szintidőn belül felsorakozott katonákkal való beszélgetésre is.

A látogatás következő állomása egy járőr ellenőrzése volt – az elöljárók itt is mindent rendben találtak. Végül Tiszabecs határátkelőhelyet is megtekintették, ahol a katonák és a rendőrség, valamint a NAV szakemberei közösen teljesítenek szolgálatot.

“Február 29. óta segítik a Keleti Pajzs feladatban résztvevő katonák Magyarország keleti határainak védelmét. A feladatrendszer nem változott, a létszámban azonban természetesen felülvizsgáltuk a létszámigényeket, annak érdekében, hogy a kiképzés is folytatódni tudjon és valamennyi feladatunkat el tudjuk látni. Ennek érdekében célszerűsítettük kicsit a szervezetet, de a feladatrendszerben és a katonák fegyelmezett feladat végrehajtásában szerencsére nincs változás”

– osztotta meg Sándor Zsolt altábornagy.

A parancsnokhelyettes tapasztalatai szerint jelentősen emeli a lakosság biztonságérzetét a katonák járőrözése.

“A települések vezetőivel történt konzultáció, illetve a rendőri vezetőkkel történt konzultáció alapján azt gondolom, hogy a biztonsághoz valóban hozzá tudtunk járulni, az emberek biztonságérzete folyamatosan magas szinten van. Nem érzik a fenyegetést – köszönhető ez annak, hogy a katonák fegyelmezetten látják el ezt a feladatrendszert, tisztességgel szolgálnak és hajtják végre a feladataikat”

– fogalmazott Sándor Zsolt altábornagy.

“A látogatás egyik célja a végrehajtó állomány ellenőrzése is volt. A feladatoknak konkrét iránymutatásai vannak, melyek papíron rögzítve vannak, amik alapján a katonák a feladataikat végrehajtják, és ez csak akkor mondható 100 százalékosnak, ha járőrben, vagy esetlegesen a határátkelőnek a biztosításában résztvevő állomány 100 százalékban ismeri feladatait. Próbáltam, amennyire csak lehet kritikusnak lenni, és kritikus is voltam: volt, ahol javítani kellett, de összességében azt kell mondjam, hogy az altiszti, illetve a legénységi állománynak a tudása és felkészültsége kiemelkedő, és tökéletesen megfelelővé teszi őket arra, hogy ezeket a feladatokat végrehajtsák”

– emelte ki Kaszab Zoltán főtörzszászlós.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.